نکات مهم در مورد فست شارژ و استفاده از آن

  • تاریخ انتشار : تیر ۱۳, ۱۳۹۹
  • تعداد نظرات : 0

یکی از قابلیت های کاربردی که این روزها در اغلب گوشی های موبایل شاهد پیاده سازی و ارائه آن هستیم، قابلیت شارژ سریع یا فست شارژ است! به موجب این قابلیت شارژ شدن باطری گوشی  نسبت به حالت عادی سریعتر انجام می‌شود. اما این قابلیت دقیقا چطور منجر به شارژ سریع تر باتری گوشی خواهد شد و آیا استفاده از آن می‌تواند آسیب رسان باشد؟ در این مطلب می‌خواهیم به نکات مهم در مورد فست شارژ و استفاده از آن اشاره داشته باشیم. با آداک فیکس همراه شوید.

فست شارژ چیست؟

 در اولین قدم بهتر است توضیحی در رابطه با ماهیت شارژ سریع ارائه کنیم که مطمئن هستیم اغلب شما تا حدی با آن آشنایی دارید. شارژ سریع یا فست شارژ قابلیتی است که به موجب آن پروسه شارژ باطری گوشی های موبایل نسبت به حالت عادی با سرعت بیشتری انجام می‌شود. به عنوان مثال اگر قرار باشد باطری یک گوشی در حالت عادی و ضمن استفاده از یک شارژر معمولی ظرف 90 دقیقه فول شارژ شود، ممکن است با استفاده از تکنولوژی شارژ سریع بتوان باتری آن را در 60 دقیقه فول شارژ کرد!

برای ایجاد امکان دستیابی به این نتیجه، شرکت های سازنده موبایل تغییراتی در عملکرد شارژر و خود گوشی ها ایجاد می‌کنند و بدین ترتیب امکان شارژ سریع تر باتری را محقق می‌سازند. بنابراین فقط گوشی هایی قابلیت پشتیبانی از فست شارژ را دارند که شرکت سازنده آن ها رسما این موضوع را به عنوان یکی از ویژگی های دستگاه عنوان کند و هر گوشی نمی‌تواند از این تکنولوژی پشتیبانی به عمل آورد. اگرچه روش هایی برای شارژ سریع تر باتری اسمارتفون ها وجود که ارتباطی با خود تکنولوژی شارژ سریع ندارند.

نکات مهم در مورد فست شارژ و استفاده از آن

برای آشنایی دقیق تر با ماهیت قابلیت نام برده شده توصیه داریم یک مرتبه مقاله “شارژ سریع گوشی چیست؟ | صفر تا صد Quick Charge” را مطالعه کنید، چون در مطلب مذکور به طور جامع در رابطه با جزئیات کوییک شارژ یا همان قابلیت شارژ سریع صحبت کردیم. اما آیا استفاده از فست شارژ می‌تواند به گوشی آسیب بزند؟ برای دستیابی به بهترین نتیجه در حین بکارگیری شارژر هایی که این تکنولوژی را ارائه کرده‌اند باید به چه نکاتی توجه کرد و چه مواردی می‌توانند روی کیفیت شارژ شدن باطری گوشی با تکیه بر این تکنولوژی تاثیرگذار باشند؟ آیا استفاده طولانی مدت از آن منجر به آسیب دیدن باطری گوشی می‌شود؟ در ادامه این مطلب به طور جامع در مورد این مسائل صحبت خواهیم کرد و سعی می‌کنیم شما را کاملا با تمام مسائل مرتبط با تکنولوژی شارژ سریع در گوشی های موبایل آشنا نماییم.

شدت جریان و ولتاژ خروجی شارژر

قبل از اینکه به ارائه توضیحات بیشتر در رابطه با جزئیات قابلیت شارژ سریع بپردازیم باید در رابطه با شدت جریان و ولتاژ توضیحاتی خدمت شما ارائه کنیم. همانطور که می‌دانید شارژ هر گوشی یک آداپتور اختصاصی دارد که مستقیما به پریز برق وصل می‌شود. وظیفه آداپتور این است که برق شهری و دریافتی از پریز را با شدت و ولتاژ مناسب به باتری گوشی منتقل کند. بنابراین آداپتور یک تبدیل کننده یا اصطلاحا مبدل جریان الکتریکی است. اما در این بین ولتاژ و شدت جریان چه معنا و مفهومی دارند؟ اگر می‌خواهیم با نحوه عملکرد فست شارژ آشنا شوید باید بدانید که دقیقا شدت جریان و ولتاژ خروجی چه هستند.

هر آداپتور شارژری دارای یک ولتاژ خروجی و شدت جریان خروجی مشخص است. ولتاژ را می‌توان به زبان خیلی ساده مثل قدرت یا فشار الکتریکی در نظر گرفت. ولتاژ با نماد ولت (V) نشان داده می‌شود. در سمت مقابل شدت جریان در واقع میزان بار الکتریکی است که در واحد زمان از یک نقطه عبور می‌کند و آن را با نماد آمپر (A) معرفی کرده‌اند. این دو عامل در کنار هم می‌توانند قدرت یا پتانسیل یک آداپتور شارژر را نشان می‌دهند. ممکن است آداپتور شارژر گوشی شما ولتاژ خروجی 5 ولت و شدت جریان خروجی 2 آمپری داشته باشد، اما ولتاژ و شدت جریان خروجی آداپتور شارژر گوشی دیگری وضعیت متفاوتی ارائه دهد و مقادیر بیشتری داشته باشد.

نکات مهم در مورد فست شارژ و استفاده از آن

از ضرب کردن ولتاژ و شدت جریان خروجی یک شارژر توان یا قدرت آن مشخص می‌شود که با واحد وات (W) به آن اشاره می‌کنند. احتمالا شنیده‌اید که گفته می‌شود شارژر گوشی X توان 18 واتی دارد یا شارژر گوشی Y توان 25 واتی را ارائه می‌کند! تقریبا در تمام گوشی هایی که از قابلیت فست شارژ پشتیبانی به عمل می‌آورند، قدرت شارژر به همین صورت نشان داده خواهد شد. طبیعتا با توجه به این فرمول و جزئیات می‌توانید نتیجه‌گیری کنید که هرچقدر ولتاژ و شدت جریان خروجی یک شارژر بیشتر باشد، توان آن هم بیشتر می‌شود! در نتیجه شارژر هایی که قابلیت شارژ سریع باطری اسمارتفون ها را ارائه خواهند کرد از شدت جریان و ولتاژ خروجی بیشتری برخوردارند! همین مسئله سبب می‌شود که سرعت شارژ شدن باطری موبایل در حین استفاده از این شارژر ها افزایش پیدا کند.

آیا هر گوشی از فست شارژ پشتیبانی می‌کند؟

پس قابلیت شارژ سریع با ایجاد تغییرات دز شدت جریان و ولتاژ خروجی آداپتور شارژر قابل استفاده خواهد شد، اما این مسئله شاید منجر به ایجاد این تصور در ذهنتان شود که پس امکان استفاده از قابلیت شارژ سریع در هر گوشی قابل انجام خواهد بود! یعنی شاید تصور کنید با نصب کردن هر شارژری که توان بالاتری در مقایسه با شارژر اصلی و فابریک یک گوشی دارد می‌توان از قابلیت شارژ سریع استفاده کرد و شاهد زودتر شارژ شدن باطری گوشی بود! اما واقعیت اینطور نیست و حداقل باید بگوییم که به این سادگی ها که تصور دارید نخواهد بود! شما نمی‌توانید شارژر گوشی A که توان 25 واتی توسط آن ارائه می‌شود را به گوشی B که شارژر معمولی دارد وصل کنید و انتظار داشته باشید بدون مشکل باتری گوشی B هم مثل گوشی A سریع شارژ شود!

برای ایجاد امکان استفاده بدون مشکل از قابلیت فست شارژ می‌بایست تمهیداتی در ساختار گوشی خود و حتی بستر نرم افزاری آن هم به وجود آید تا بتوان از پتانسیل شارژر و قابلیت شارژ سریع آن نهایت استفاده را به عمل آورد. شما شاید با بتوانید با وصل کردن گوشی که از قابلیت شارژ سریع پشتیبانی نمی‌کند به یک شارژر با ولتاژ و شدت جریان بیشتر نسبت به شارژر اصلی گوشی، شاهد  شارژ شدن سریع تر باتری آن باشید اما این مسئله به شدت روی باتری استرس ایجاد می‌کند و عمر مفید آن را از بین می‌بردم. به همین جهت عملا نمی‌توان در هر گوشی از قابلیت شارژ سریع استفاده کرد و حتما باید گوشی هم پتانسیل و بستر لازم برای پشتیبانی از این تکنولوژی را ارائه کند.

جالب است بدانید که حتی خیلی از آداپتور شارژرهای جدیدی که از تکنولوژی کوییک شارژ یا شارژ سریع پشتیبانی به عمل می‌آورند به گونه‌ای خاص طراحی شده‌اند که شما با اتصال آن ها به گوشی غیر از گوشی اصلی که برای آن ساخته شده‌اند نمی‌توانید از تکنولوژی شارژ سریع آن استفاده کنید! یعنی اگر این نوع شارژر ها را به یک گوشی معمولی وصل کنید، توان خروجی آن ها دیگر مقدار بالایی نبوده و به طور خودکار به میزان کمتر کاهش پیدا می‌کند تا به باتری آن گوشی آسیب وارد نشود. پس هر گوشی قابلیت پشتیبانی از تکنولوژی شارژ سریع را ندارد و اینطور نیست که بتوانید صرفا با استفاده از آداپتورهایی که قابلیت شارژر سریع را ارائه کرده‌اند، باطری هر گوشی را سریع تر شارژ کنید. استفاده از آداپتورهایی که در مقایسه با آداپتور شارژر اصلی گوشی ولتاژ و شدت جریان بیشتری دارند می‌تواند در کوتاه مدت منجر به افزایش سرعت شارژ باتری گوشی شود اما استرس روی آن را به شدت افزایش داده و ظرف مدت کوتاهی منجر به از دست رفتن کیفیت باطری دستگاه و به سر آمدن عمر مفید آن می‌شود.

شارژ سریع و عمر مفید باتری موبایل

همانطور که می‌دانید هر باتری لیتیومی یونی یا لیتیوم پلیمری یک عمر مفید مشخص دارد. به بیان دیگر از هر باطری لیتیوم یونی یا پلیمری می‌توان برای مدت زمان مشخصی بدون مشکل استفاده کرد و بعد از یک بازه زمانی خاص کیفیت عملکرد آن باطری کاهش پیدا کرده و کاربر ملزم به تعویض آن خواهد شد. متاسفانه افت کیفیت و ظرفیت باطری های لیتیومی یونی و پلیمری به مرور زمان اتفاق می‌افتد و هیچ راهی برای جلوگیری کامل از آن وجود ندارد. در این بین خیلی از افراد در مورد تاثیر استفاده از قابلیت فست شارژ در به سر آمدن عمر مفید باتری موبایل سوالاتی مطرح می‌کنند!

آیا استفاده از این تکنولوژی می‌تواند منجر شود که عمر مفید بطری یک گوشی زودتر به اتمام برسد؟ به بیان دیگر آن استفاده از شارژ سریع آسیب زننده بوده و می‌تواند باتری گوشی را تضعیف کند؟ پاسخ این سوال را باید با جزئیات کامل ارائه کرد و واقعا نمی‌توان خیلی ساده از کنار آن گذشت! اما اگر بخواهیم در یک کلمه بگوییم، خیر بهترین پاسخ است! استفاده از قابلیت شارژ سریع نمی‌تواند در گوشی هایی که رسما از این تکنولوژی پشتیبانی می‌کنند آسیب زننده باشد! شرکت هایی که گوشی های خود را با پشتیبانی از این قابلیت روانه بازار می‌کنند، بستر های خاصی را در آن ها ارائه خواهند کرد و تست های دقیقی را روی گوشی و پروسه شارژ آن صورت می‌دهند تا عملکرد آن را به یک تعادل کیفی کامل برسانند.

بدین ترتیب در مجموع استفاده از فست شارژ در گوشی هایی که رسما از این تکنولوژی پشتیبانی می‌کنند و شارژر فابریک آن ها توان بیشتری در مقایسه با شارژر های معمولی دارد نمی‌تواند آسیب زننده باشد. اما در عین حال تجربه نشان داده که عموما ظرفیت اصلی باطری گوشی هایی که تکنولوژی نام برده شده را تحت پشتیبانی قرار می‌دهند در مقایسه با باطری گوشی هایی که از این تکنولوژی پشتیبانی نمی‌کنند زودتر یا سریعتر کاهش می‌یابد. دلیل این موضوع هم مربوط به گرما و حرارت بیشتری می‌شود که در حین استفاده از تکنولوژی شارژ سریع در گوشی و باطری ایجاد خواهد شد و همانطور که می‌دانید گرما و حرارت اصلی ترین دشمنان باطری های لیتیوم یونی و پلیمری هستند. البته با این حال شرکت های سازنده موبایل سعی می‌کنند این مورد را هم در پیاده سازی تکنولوژی شارژ سریع در نظر بگیرند تا هیچ مشکلی برای گوشی و باطری ایجاد نشود.

سوال دیگری که ممکن است در ذهن خیلی از کاربران ایجاد شود مربوط به این خواهد بود که چطور افزایش ولتاژ و شدت جریان خروجی در یک شارژر فست شارژ نمی‌تواند آسیب زننده باشد اما استفاده از آداپتوری که ولتاژ و شدت جریان خروجی بالایی دارد برای شارژ باطری یک گوشی معمولی آسیب زننده خواهد بود؟ پاسخ این سوال را به طور مختصر ارائه کردیم اما حالا دقیق تر در مورد آن صحبت می‌کنیم! شرکت های سازنده موبایل زمانی که گوشی را با قابلیت پشتیبانی از تکنولوژی شارژ سریع تولید می‌کنند، تدابیر امنیتی نرم افزاری و سخت افزاری خاصی را در آن اعمال خواهند کرد تا استرس روی باطری افزایش پیدا نکند و سلامت آن کاملا تحت کنترل باشد، اما وقتی که شما خودسرانه گوشی که این تمهیدات خاص در آن ارائه نشده را به یک شارژر سریع متصل کنید، استرس روی باطری آن به شدت افزایش می‌یابد و این امر خطرآفرین خواهد بود.

به عنوان مثال یکی از روش هایی که در پیاده سازی فست شارژ منجر به کنترل بیشتر پروسه شارژ و جلوگیری از ایجاد استرس مخرب روی باطری می‌شود اینطور است که شارژ گوشی در چند مرحله اصلی انجام گیرد! در مرحله اول که باتری گوشی تقریبا خالی از شارژ است و گوشی به شارژر سریع متصل می‌شود، انتقال بار الکتریکی با بیشترین توان صورت می‌پذیرد تا باتری گوشی تا حد از پیش تعیین شده‌ای شارژ شود. سپس آنتراکتی به باطری داده می‌شود تا کمی استرس روی آن کاهش یابد و بعد از آن دوباره پروسه شارژ سریع با نهایت قدرت انجام خواهد شد. این حالت مرحله به مرحله و ارائه آنتراکت برای کاهش استرس روی باطری می‌تواند به شدت تاثیرگذار باشد.

نکات مهم در مورد فست شارژ و استفاده از آن

همچنین خیلی از تکنولوژی های شارژ سریع و گوشی هایی که از این قابلیت پشتیبانی می‌کنند به گونه‌ای طراحی شده‌اند که شارژ باتری تا 80 الی 90 درصد با بیشتری توان انجام خواهد شد و سپس برای جلوگیری از اورشارژ شدن باطری، ولتاژ و شدت جریان خروجی آداپتور و انتقالی به باتری به شدت کاهش داده می‌شود تا شارژ باطری به طور کامل انجام گیرد! این روش سبب می‌شود که در مرحله آخر شارژ باطری گوشی شاهد بروز پدیده اورشارژ نباشید و به باطری آسیبی وارد نشود. اگر دقت کرده باشید در اغلب گوشی هایی که از تکنولوژی فست شارژ پشتیبانی می‌کنند، پروسه شارژ از 90 تا 100 درصد به زمان بیشتری در مقایسه با سایر مراحل شارژ باطری نیازمند خواهد بود.

به بیان دیگر کل پروسه شارژ باطری خیلی سریع انجام می‌شود اما آخرین درصد های شارژ آن با سرعت کمتری صورت می‌پذیرند که دلیل این مسئله همان تدبیری است که برای جلوگیری از اورشارژ شدن باطری در گوشی ارائه می‌شود. بنابراین این تصور را نداشته باشید که استفاده از قابلیت شارژ سریع به باطری گوشی آسیب می‌رساند، چون اینطور نیست و شرکت های سازنده موبایل با دقت و تدابیر بسیار مطلوبی این تکنولوژی را در اسمارتفون های خویش پیاده سازی می‌کنند. اما با این حال نکاتی وجود دارند که شما با توجه به آن ها می‌توانید در حین استفاده از تکنولوژی شارژ سریع میزان استرس وارد بر باتری موبایل را به حداقل برسانید و بدین تریپت عمر مفید آن را افزایش دهید. در بخش بعد سعی می‌کنیم به مهمترین این نکات اشاره داشته باشیم.

مراقبت از باتری گوشی در حین شارژ سریع

پس همانطور که گفتیم استفاده از قابلیت کوییک شارژ یا همان شارژ سریع در گوشی هایی که به طور رسمی از این تکنولوژی پشتیبانی به عمل می‌آورند نمی‌تواند آسیب زننده یا مخرب در نظر گرفته شود. اما با این حال نکاتی وجود دارند که شما با رعایت و توجه به آن ها قادر خواهید بود مراقبت بیشتری از باتری در حین استفاده از تکنولوژی فست شارژ به عمل آورید و بدین صورت عمر مفید باطری را افزایش دهید. برخی از اصلی ترین نکاتی که در این بین قادر به بکارگیری آن خواهید بود شامل موارد زیر می‌شوند:

  • کوتاه کردن مدت زمان شارژ: پروسه شارژ باطری همیشه منجر به ایجاد استرس روی باطری خواهد شد و هرچقدر مدت زمان اتصال گوشی به شارژر بیشتر باشد، استرس وارد بر باطری دستگاه هم بیشتر می‌شود. بنابراین توصیه داریم با توجه به این مسئله همیشه سعی کنید مدت اتصال موبایل خود به شارژر را کوتاه تر کنید. به عنوان مثال به جای اینکه منتظر بمانید باطری گوشی شما کاملا خالی شود و سپس آن را به شارژ بزنید و تا 100 درصد شارژ کنید، زمانی که شارژ باطری گوشی به 40 درصد رسید آن را به شارژر وصل نمایید و وقتی 90 درصد شارژ شدن آن را از شارژر جدا کنید. بدین ترتیب استرس وارد بر باطری کاهش یافته و گوشی برای مدت زمان کمتری هم در معرض گرما قرار می‌گیرد.

نکات مهم در مورد فست شارژ و استفاده از آن

  • عدم استفاده از گوشی در حین شارژ: اگر به سلامت باتری گوشی اهمیت می‌دهید اکیدا توصیه داریم که در حین شارژ از آن استفاده نکنید! فرقی ندارد گوشی شما از تکنولوژی فست شارژ پشتیبانی کند یا خیر! تحت هر شرایط در حین شارژ از موبایل استفاده ننمایید. زمانی که در حین شارژ از گوشی استفاده می‌کنید، باتری به شدت تحت فشار قرار می‌گیرد چون از یک سمت انرژی به آن تزریق شده و از سمت دیگر مصرف می‌شود. این امر منجر به کاهش سرعت شارژ شدن و تولید گرمای بیشتر هم خواهد شد.

بهترین حالت برای شارژ کردن باطری موبایل این است که آن را خاموش کرده و در این وضعیت به شارژ بزنید. در این شرایط استرس وارد بر باطری به حداقل می‌رسد چون عملا هیچ انرژی از آن مصرف نخواهد شد و صرفا شارژ باطری صورت می‌پذیرد. فعالسازی حالت هایی مثل پرواز (Airplane Mode) هم در حین اتصال گوشی به شارژر می‌تواند به کاهش استرس روی آن کمک کند. پس برای مراقبت از باطری موبایل خود هیچوقت در حین شارژ از آن استفاده نکنید.

  • قرار دادن گوشی در جای خنک: نکته بعدی که توصیه داریم به آن توجه داشته باشیم این است که در حین اتصال گوشی به شارژر و شارژ شدن آن حتما دستگاه را در مکان خنکی قرار دهد تا گرمای تولید شده در گوشی راحت تر و بهتر دفع شود. برای دستیابی به بهترین نتیجه حتما کیس یا گارد موبایل خود را از آن جدا کنید. قرار دادن گوشی در مجاورت باد کولر و پنکه هم می‌تواند بسیار موثر و کاربردی باشد و گرما و استرس وارد بر باطری را به حداقل برساند.
  • فقط از شارژر فابریک گوشی استفاده کنید: آخرین نکته‌ای که توصیه داریم در استفاده از فست شارژ به آن توجه داشته باشید مربوط به بکارگیری شارژر فابریک گوشی می‌شود. به هیچ وجه از شارژ دیگر اسمارتفون ها یا شارژر های دیگری که در بازار فروخته می‌شوند برای شارژ باطری گوشی که تکنولوژی شارژ سریع توسط آن مورد پشتیبانی قرار گرفته استفاده ننمایید. متاسفانه اغلب شارژرهای عرضه شده در بازار تقلبی هستند و کیفیت خوبی ندارند.

با توجه به نکات نام برده شده می‌توانید استرس وارد بر باطری موبایل خود در حین استفاده از قابلیت شارژ سریع را به حداقل رسانده و دیگر نگرانی از بابت کاهش بیش از اندازه و غیرمعقول عمر مفید باطری در حین شارژ نداشته باشید.

تعویض باتری گوشی هایی پشتیبانی کننده از فست شارژ

باتری همه گوشی ها بعد از مدت زمان خاصی توان شارژدهی اصلی خود را از دست می‌دهند و نیاز به تعویض خواهند داشت. فرقی نمی‌کند که گوشی شما از قابلیت فست شارژ پشتیبانی کند یا نه، چون این اتفاق دیر یا زود به دلیل ماهیت و ساختار باطری های لیتیوم یونی رخ می‌دهد. اما زمانی که قرار است باطری یک گوشی که از قابلیت شارژ سریع پشتیبانی می‌کند تعویض گردد، دیگر نمی‌توان از سرویس هر تعمیرکاری برای انجام این کار استفاده کرد! اکیدا توصیه داریم در این شرایط فقط از سرویس مراکز تخصصی تعمیرات موبایل نظیر آداک فیکس استفاده کنید.

در مرکز تعمیرات تخصصی موبایل آداک فیکس می‌توانید تعویض باتری آیفون، تعویض باتری گوشی سامسونگ و تعمیر دیگری که مربوط به مدار پاور و شارژ باطری اسمارتفون ها باشد را با بهترین کیفیت و ضمانت انجام دهید. آداک فیکس علاوه بر اینکه کیفیت تعمیرات صورت گرفته روی گوشی شما را تضمین می‌کند، در قبال اورجینال بودن باطری نصب شده در دستگاه هم ضمانت ارائه خواهد کرد. بنابراین اگر احساس می‌کنید که زمان مناسب برای تعویض باتری گوشی شما فرا رسیده و نگران کیفیت انجام این تعمیر در موبایل خویش هستید، کارشناسان آداک فیکس می‌توانند در این راستا به شما کمک کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با سرویس این مرکز و مشاوره رایگان می‌توانید با شماره 77921002 تماس حاصل کنید.

جمع‌بندی

همانطور که مشاهده کردید در این مقاله به طور جامع در رابطه با قابلیت فست شارژ یا همان شارژ بیسیم صحبت کردیم و سعی داشتیم نحوه عملکرد این قابلیت و همچنین جزئیات مربوط به استفاده درست از آن را با شما عزیزان به اشتراک قرار دهیم. فراموش نکنید استفاده از تکنولوژی شارژ سریع یا کوییک شارژ در حالتی که به صورت رسمی توسط شرکت سازنده موبایل ارائه شده باشد به هیچ وجه منجر به آسیب دیدن باتری نخواهد شد، اما استفاده خودسرانه از آن در گوشی هایی که این قابلیت را مورد پشتیبانی قرار نمی‌دهند، آسیب زننده خواهد بود.

به این مطلب امتیاز دهید
[کل: 0 میانگین: 0]

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *